Infeksjonskontroll.no

Smitteavfall

Regionalt kompetansesenter for smittevern Helse Sør-Øst

Versjon: 5.0
Dokumentansvarlig:

Hyg.spl. Carl-Fredrik Borchgrevink-Lund

 

 

Fremgangsmåte
Sortering
Emballering og merking
Svart sekk for ordinær restavfall
Lukking og håndtering av gul plastpose med smitteavfall
Lukking og håndtering av sekk med smitteavfall
Kanyleboks
Gul plasbeholder sor smitteavfall UN3291
Risikoavfallseske

 

Lukking og håndtering av risikoavfallseske
Merking
Dokumentasjon
Oppbevaring, håndtering og transport av smitteavfall
Tillatelse til behandling av smitteavfall
Vedtaks- og tilsynsmyndighet, tvangsmult
Definisjoner
Referanser

 

 

I definisjonene av smitteavfall er det presisert at direkte forurenset avfall bare behøver å klassifiseres som smitteavfall hvis avfallet er dryppende vått og kan lekke under transport.

Avfall tilsølt med blod og blodige kroppsvæsker som ikke kan lekke ut under transport regnes heller ikke som smitteavfall. Det gjelder f.eks. operasjonsoppdekning og operasjonskompresser som er pakket i plastposer som er lukket.

Hensikt og omfang
Bidra til å sikre at smitteavfall ikke medfører fare for forurensning eller spredning av smitte til mennesker, dyr eller miljø. Avfallet skal emballeres slik at personell som håndterer og transporterer det ikke utsettes for smittefare, og slik at innholdet ikke spres til omgivelsene.

Definisjoner - se siste i dokumentet.

Fremgangsmåte  
Det er viktig at smitteavfall klassifiseres, sortes og merkes korrekt. Avfall som ikke er smittefarlig skal ikke blandes med smitteavfall, fordi det øker volum av smitteavfall og dermed kan øke risikoen for smittespredning. Smitteavfall skal alltid legges direkte i egnet emballasje, uten mellomlagring på inventar, gulv eller lignende.
 

Sortering
Det er viktig at smitteavfall klassifiseres, sorteres og merkes korrekt. Se under definisjoner.
Avfall som ikke utgjør smittefare skal ikke blandes med smitteavfall fordi det øker volumet av smitteavfall og dermed kan øke risikoen for smittespredning og kostnader til avfallsbehandling.

Emballering og merking
  • Smitteavfall skal alltid legges direkte i egnet emballasje, uten mellomlagring på inventar, gulv eller lignende.
  • Helsetjeneste som lagrer eller leverer smitteavfall, skal påse at avfallet er emballert på en slik måte at det egner seg for lagring og transport uten at det medfører smittefare.
  • Det skal bare benyttes emballasje som er beregnet for formålet, og smitteavfall skal merkes tydelig, enten med fargekode (gult), eller/og med deklarasjonsskjema.
  • Emballasje for smitteavfall skal være merket slik at det går klart frem at emballasjen inneholder smitteavfall.
  • Smitteavfall som skal leveres til transport skal være emballert og merket i henhold til kravene for emballering av infeksjonsfremmende stoffer i forskrift 11. november 2002 nr. 1264 om transport av farlig gods på veg og jernbane.
  • Det benyttes følgende alternative emballasjetyper for smitteavfall, avhengig av avfallstype/-mengde, og andre praktiske forhold.

Det benyttes følgende alternative emballasjetyper for smitteavfall, avhengig av avfallstype og avfallsmengde:

Svart sekk for ordinær restavfall                                                                                                                                                                             
Etter primær emballering som smitteavfall i gul plastpose/plastsekk, kan avfall ved kontakt- og dråpesmitte deretter dobbeltemballeres i svart plastsekk og behandles som vanlig restavfall.

Avfallssekken skal stå i beholder med lokk som kan styres med pedal. Hvis sekken har vært oppbevart inne i et isolat, skal den dobbelemballeres i ny svart plastsekk når den tas ut av isolatet.                                                                                                             

Gul (tynn) plastpose
Til primær oppsamling av mindre mengder smitteavfall. Avfallsposen skal stå i beholder med lokk som kan styres med pedal. Skal alltid legges i annen ytteremballasje som er beregnet til smitteavfall, f.eks. gul tykk plastsekk, før videre transport.

Lukking og håndtering av gul plastpose med smitteavfall
  • Posen skal ikke bli mer enn 2/3 full før den lukkes.
  • Bruk hansker. Ved isolering for luftsmitte skal det også brukes munnbind eller åndedrettsvern når posen lukkes.
  • Lukk posen forsiktig ved å knyte den sammen. Unngå for mye luft i posen, men pass samtidig på at det ikke presses luft med stor kraft ut posen når den lukkes.
  • Hvis posen er synlig forurenset på utsiden, skal den dobbelemballeres i en ny plastpose eller plastsekk (se nedenfor). Ved isolering skal det alltid dobbelemballeres.
  • Ta av hanskene. Kast disse i "neste" avfallspose eller i plastsekk (se nedenfor).
  • Desinfiser eller vask hendene.
  • Ta deretter av munnbind/åndedrettsvern (hvis det har vært benyttet) og kast det i "neste" plastpose.
  • Desinfiser eller vask hendene.
  • Posen fraktes til nærmeste desinfeksjonsroms/avfallsrom, eventuelt til forgang/sluse for isolat, for videre transport i henhold til lokale rutiner.

Ytteremballasje
Gule plastposer skal alltid dobbelemballeres før videre transport. Dobbelemballeringen gjøres når lukkede plastposer tas ut av isolat o.l., slik at ytteremballasjen ikke er blir forurenset på utsiden.
Smitteavfall skal ikke blandes med andre typer risikoavfall i samme ytteremballasje (unntak ved bruk av gule plastbeholdere for smitteavfall og risikoavfalleske, se nedenfor).

Gul (tykk) plastsekk
Til sekundær oppsamling av gule plastposer, eventuelt til primær oppsamling av smitteavfall ved større avfallsmengder. Avfall med store mengder flytende materiale, som svært våte kompresser, bleier, osv., må eventuelt først emballeres med tynn plastpose, for å hindre lekkasje. Avfallssekken skal stå i beholder med lokk som kan styres med pedal. Avfall med store mengder flytende materiale, som svært våte kompresser, bleier osv. ("dryppende våte") og som kan lekke ut under transport, skal ikke kastes i gule plastsekker, men i risikoavfallseske eller smitteavfallsbeholder.

Lukking og håndtering av gul plastsekk med smitteavfall
  • Sekken skal ikke bli mer enn 2/3 full før lukkes.
  • Unngå for mye luft i sekken. Pass samtidig på at det ikke presses luft med stor kraft ut av sekken når den lukkes.
  • Hvis sekken inneholder smitteavfall som ikke er lagt i lukket plastpose, skal det brukes hansker og munnbind når sekken lukkes.
  • Lukk sekken med plaststrip (sekketråd og mulestreng av metall, "ståltråd" - kan være skjærende, og kan ødelegge sekken hvis det strammes for hardt).
  • Ta av hanskene. Kast disse i "neste" avfallssekk.
  • Desinfiser eller vask hendene.
  • Ta deretter av munnbind (hvis det har vært benyttet) og kast det i "neste" avfallssekk.
  • Desinfiser eller vask hendene.
  • Frakt sekken til urent lager/avfallsrom i henhold til lokale rutiner.                                                                                              
Kanyleboks
  • Spesialboks med låsbart lokk for oppsamling av stikkende og skjærende avfall. Boksen skal være merket slik at det tydelig fremgår hva den inneholder. Den skal ved behov kunne festes på vegg, veggskinne, trillebord og lignende.
    Godkjent UN 3291 ("Klinisk avfall, uspesifisert, N.O.S.") og NS-EN ISO 23907:2012 (3).

Gul plastbeholder for smitteavfall UN3291
Gul plastbeholder med låsbart lokk, merket UN3291 og symbol for smitteavfall klasse 6.2 - Infeksjonsfremmende stoffer. Til oppsamling og transport av plastbeholdere av hard/tykk plast med blod og annet flytende organisk avfall (sugeposer o.a.), som ikke lar seg klippe opp og tømmes/desinfiseres i dekontaminator. Skal merkes med deklarasjonsskjema for avfall.

Gul plastbeholder (flere størrelser, 30, 50 liter og 60) kan også brukes til:
  • Annet svært vått avfall
  • Stikkende/skjærende avfall som ikke får plass i kanylebokser
  • Lukkede kanylebokser
  • Annet organisk avfall (vevsbiter, organer, amputater o.a.).

Rød spesialpose/sekk
Rød spesialpose eller rød spesialsekk for autoklavering.

Risikoavfallseske
  • Spesialeske av papp merket "Risikoavfall" UN 4G/Y15/S/20/N/NET1001B, 44 liter. Må brukes med innvendig gul (tykk) plastsekk. Kan brukes til primær oppsamling av avfall der kanylebokser eller plastbeholder for smitteavfall ikke kan benyttes. Skal ikke brukes til flytende avfall.
  • Smitteavfall skal ikke blandes med andre typer risikoavfall i samme risikoavfallseske.
  • Plastsekken skal lukkes med plaststrip før kartongen lukkes for transport.
  • Risikoavfallsesker skal i tillegg merkes med deklarasjonsskjema med avmerking for avfallstype. Når den brukes til kanylebokser og annet smitteavfall, skal den merkes både som smitteavfall og stikkende/skjærende avfall.
Lukking og håndtering av risikoavfallseske
  • Plastsekken i beholderen skal lukkes med plaststrip (sekketråd og mulestreng av metall "ståltråd" - kan være skjærende, og kan ødelegge sekken hvis det strammes for hardt) før kartongen lukkes for transport.
  • Desinfiser eller vask hendene.
  • Risikoavfallsesken påsettes deklarasjonsskjema med avkryssing for avfallstype. Når den brukes til kanylebokser og annet smitteavfall skal den merkes både som smitteavfall og stikkende/skjærende avfall.
  • Smitteavfall skal ikke blandes med andre typer risikoavfall i samme risikoavfallseske.
  • Frakt beholderen til urent lager/avfallsrom/desinfeksjonsrom i henhold til lokale rutiner.                                                     

Merking
Avfallsbesitter har ansvaret for at smitteavfall emballeres på en slik måte at det ikke medfører fare for spredning av smitte. Avfallsbesitter treffer de nødvendige tiltak som står i forhold til avfallets mengde, sammensetning og farlighetsgrad for å hindre spredning av smitte (1).

Dokumentasjon
Helsetjeneste hvor det oppstår smitteavfall, og virksomhet som transporterer eller behandler smitteavfall fra disse, skal ha tilgjengelig dokumentasjon om avfallet kommer fra helsetjeneste, mengde, hvordan det er oppbevart, håndtert og transportert.

Oppbevaring, håndtering og transport av smitteavfall
  • Helsetjeneste skal sørge for at smitteavfall oppbevares, håndteres og transporteres på en slik måte at det ikke medfører fare for forurensning eller spredning av smitte til mennesker, dyr eller miljø.
  • Helsetjeneste og virksomhet som transporterer eller håndterer smitteavfall fra disse, skal sørge for at smitteavfall ikke blandes med andre typer avfall.
  • Helsetjeneste og virksomhet som behandler smitteavfall fra disse, skal så tidlig som mulig sørge for at smitteavfall behandles slik at det ikke lenger er smittefarlig.
Leveringsplikt
Tillatelse til behandling av smitteavfall
  • Virksomhet som behandler smitteavfall skal ha tillatelse fra fylkesmannen eller den Klima- og miljødepartementet bemyndiger.
  • Helsetjeneste som autoklaverer eller desinfiserer smitteavfall skal ha tillatelse fra Fylkesmannen eller den Helse- og omsorgsdepartementet bemyndiger.
  • Dyrehelsetjeneste som autoklaverer eller desinfiserer smitteavfall skal ha tillatelse fra Mattilsynet.
  • Kravet om tillatelse gjelder ikke helsetjeneste og dyrehelsetjeneste som behandler eget smitteavfall i samsvar med kravene i § 4 tredje ledd.

Vedtaks- og tilsynsmyndighet, tvangsmult
Fylkesmannen fører tilsyn med at smitteavfall fra helsetjenesten ikke medfører fare for forurensning eller spredning av smitte til miljøet.

Statens helsetilsyn og Helsetilsynet i fylket fører innenfor sitt ansvarsområde tilsyn med at bestemmelsene i forskriften overholdes, og fatter de nødvendige vedtak hjemlet i tilsynsloven § 3, smittevernloven § 7-10a, spesialisthelsetjenesteloven § 7-1 og kommunehelsetjenesteloven § 6-3.

"Kommunene fører tilsyn med smitteavfall som en del av sitt arbeid med miljørettet helsevern fra det oppstår i helsetjenesten, og frem til det er ferdig behandlet. Aktuelle bestemmelser som kommunen fører tilsyn med, er § 4 (forsvarlig oppbevaring, håndtering og transport av smittefarlig avfall), § 5 (leveringsplikt), § 7 (emballering og merking) og § 8 (dokumentasjon)" (1).

Definisjoner                                                                                                                            
Avfall
Kasserte løsøregjenstander eller stoffer. Som avfall regnes også overflødige løsøregjenstander og stoffer fra tjenesteyting, produksjon og renseanlegg mv.

Smitteavfall
I denne prosedyren har vi brukt begrepet smitteavfall. I Lovdata og FHIs side brukes begrepet smittefarlig avfall
(se referanse 1 og 2).

  • Smittefarlig avfall er avfall fra medisinsk behandling eller veterinærbehandling og/eller tilhørende undervisning, forskning og diagnostikk som inneholder levedyktige mikroorganismer eller deres toksiner som kan forårsake sykdom hos mennesker eller andre levende organismer (1).
  • Avfall som er direkte forurenset med sekret, puss o.l. fra pasienter med alvorlige infeksjoner (for eksempel brukte bandasjer, drensmateriell, hansker, munnbind, bleier og lignende). 
    •  En vanlig tolkning av «direkte forurenset» er at produktet skal være så fuktig av smitteførende materiale at bandasje, bleie eller lignende ikke klarer å absorbere væsken (produktet er «dryppende vått») (2).
  • Ved kontakt- og dråpesmitteisolering: alt avfall som har vært i direkte kontakt med pasienten eller sekreter/ekskreter fra pasienten, for eksempel brukte bandasjer, hansker, munnbind og lignende.
  • Alt avfall fra luftsmitteisolater.
  • Stikkende/skjærende avfall, for eksempel brukte kanyler, brukte skalpellblader, brukte sakser og pinsetter, reagensrør med blod, puss eller vevsrester.
  • Vevsbiter, organer, blod og blodprodukter (inkludert serum, plasma og andre komponenter fra blod), samt blodige
    bandasjer (1, 2).
  • Stikkende/skjærende avfall, for eksempel brukte kanyler, skalpellblader, sakser og pinsetter, reagensrør med blod, puss eller vevsrester.
  • Avfall med større mengder blod eller andre kroppsvæsker eller med flytende organisk materiale, f.eks. drensvæske/skyllevæske fra operasjonssår, laboratorieanalyser o.a. som kan lekke ut under avfallsbehandlingen. Avfall med mindre mengder inntørket blod og lignende regnes ikke som smitteavfall.
  • Biologisk/organisk avfall som organer, amputater, større vevsbiter.
  • Brukt laboratoriemateriell som er forurenset med sykdomsfremkallende mikroorganismer.
  • Annet avfall skal ikke kastes sammen med smitteavfall.

Biologisk materiale
Smittefarlig biologisk materiale omfatter kulturer av mikroorganismer og biologiske giftstoffer/toksiner, samt alle prøver som tas fra mennesker og dyr, biologiske produkter som er fremstilt av levende organismer, og i tillegg avfall relatert til behandling av pasienter (blod, serum, vevsprøver, sekreter, urin, avføring, puss m.m. fra syke eller friske mennesker), og til laboratorieaktiviteter (4).

Biologisk avfall
Er avfall fra operasjoner og annet patologisk avfall som det av estetiske hensyn ikke er ønskelig å kunne identifisere i restavfallet (for eksempel amputerte legemsdeler). Biologisk avfall som vevsbiter, amputasjonsrester og døde forsøksdyr kan betraktes som potensielt (lite) smittefarlig på lik linje med blod og blodprodukter, men det utgjør også et estetisk problem.                                                                    

Referanse                                                                                                                                

  1. Folkehelseinstituttet. Smittefarlig avfall fra helsetjenesten.
    https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/helsepersonell/avfallshandtering/
  2. NS-EN ISO 23907:2012 - Stikkskadebeskyttelse - Krav og prøvingsmetoder - Beholdere for skarpe og spisse gjenstander.
  3. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap -
    https://www.dsb.no/lover/farlige-stoffer/forsendelse-av-smittefarlig-biologisk-materiale/
Lover, forskrifter og veiledere